„ЗЕЛЕНЕ“ ИНВЕСТИЦИЈЕ И НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У БИЗНИСУ
19.12.2013


Округли сто и друга радионица у оквиру програма реализације пројекта „Living green -Живети зелено“, из програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, одржан је у Ихиману. Челници партнерских општина на пројекту, Калојан Илијев, председник бугарске општине Ихтиман и Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула-Ниш,  успешно су оценили протекле активности пројектних тимова и подсетили да је циљ овог пројекта „промоција одрживог развоја и оснаживање капацитета за заједничко решавање проблема и размену искуства у области заштите животне средине у Региону; јачање свести грађана-посебмо младих, Ихтимана и општине Палилула о питањима везаним за животну средину, очување биодиверзитета, еколошки исправном понашању, уштеда енергије и обновљиве енергије, о климатским променамаа, сарадњи и умрежавању у области заштите животне средине и политике енергетске ефикасности на образовном и пословном нивоу.

Ово је партнерски пројекат две општине у заштити животне средине и подизању свести наших суграђана како заштити животну средину, изјавио је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Ојачаћемо наше капацитете за заштиту животне средине. Очекујем да допринесемо и подизању свести наших грађана. Раније сам указао на нашу процену у општини Палилула да можемо годишње уштедети око 70.000 евра у градском буџету са ставке одржавање, уколико само на нашој територији смањимо бар једну дивљу депонију. Из извештаја наших комуналних инспектора регистровано је око 25 локација–дивљих депонија где несавесни грађани одлажу отпад.

Општину Ихтиман, има око 20.000 становника и веома скроман буџет - рекао је домаћин овог образовног циклуса пројекта „Живети зелено“ Калојан Илиев, градоначелник Ихтимана. Средтвима која су нам одобрен од ЕУ, нагласио је Илијев, организујермо кампању о значају заштите нашег животног простора, уклањамо неке дивље депоније у општини али и реконструишемо наш градски стадион.

И овај пројекат има за циљ, повећање одговорности наших грађана према животној средини а по речима пројектних тимова две општине промовисаће нове облике интерактивних модула и најбоље праксе за заједничку изградњу капацитета у области заштите животне средине у Региону.

Програм пројекта „Living green -Живети зелено“ је усмерен на популацију ученика и студената узраста до 25 година, а подржава га ЕУ-ИПА ФОНД. За пројектне активности одобрено је 162.671. ЕУРА партнерским општинама Ихтиман и Палилула. (ЕКОполис, Д.Видојковић)